A mindennapokban a Távol-Keleten is a Gergely-naptárt használják az emberek, viszont a hagyományos ünnepeket még mindig a Holdnaptár szerint szokták megtartani. Ez persze azt eredményezi, hogy ezek az események minden évben különböző napra esnek (a két rendszer eltérése miatt) – ez idén február 1-je, a holdújév és a Tigris évének első napja. Fontos részlet, hogy a mai nap még csak az ünnep kezdete, mert nem csak egy napig tart (mint a Gergely-naptár szerinti újév). Az átlagosan 8 napos előkészületi időszakot követi a tavaszi fesztivál 11 napon át, majd a 4 napos lámpás fesztivál zárja le ezt az ünnepi időszakot.

ÉRDEKESSÉG A Holdújévet szokás „Tavaszünnep”-nek vagy „Tavaszi Fesztivál”-nak is nevezni, ami kínaiul 春节 (chūnjié), koreaiul 춘절 (chunjeol), vietnámiul pedig Tết Trung Quốc.

Kínai állatövi jegyek

Kína említése kapcsán sokszor szóba kerülnek a kínai állatövi jegyek, melyek rendkívül összetett rendszert és mondakört képeznek a kínai, illetve ázsiai kultúrákban. Alapvetően 12 állatövi jegyet különböztetünk meg (ezeket a képeken láthatjátok sorrendben) és ezekhez még hozzákapcsolódnak a természeti elemek – föld, víz, tűz, fa és fém. A különböző társítások ciklusonként váltják egymást, idén a „vízi tigris” éve van, amely cselekvésorientáltságot, és azt az erőt és a bátorságot képviseli, amely képes elűzni a gonoszt.

A 12 kínai állatövi jegy sorrendben

A 12 állatövi jegyek sorrendje nem véletlenszerű és fontos, hogy hogyan követik egymást. Ezt a sorrendet különböző történetek alapján alkották meg, amelyekből nem mellesleg a jegyek erősségeit és esetleges gyengeségeit is megismerhetjük. Erről részletesebben ezen az oldalon tudtok tájékozódni: A kínai horoszkóp eredete – Holdújév fesztivál (blog.hu)

ÉRDEKESSÉG Aki szereti az animéket, de még nem látta a Juuni Taisen-t, annak ajánlom szíves figyelmébe. A történet szereplőit a kínai állatövi jegyek képezik egy teljesen új, modern köntösbe öltöztetve. Az igaz, hogy a történetvezetés nem a legerősebb, viszont a befejezés fordulattal zárul és nagy segítséget nyújt abban a sorozat, hogy könnyebben megjegyezhessük az állatövi jegyek sorrendjét.
Juuni Taisen: Zodiac War anime

Szokások, hagyományok

Az ünnephez számtalan szokás is kapcsolódik, ezek közül az egyik, hogy az újévi előkészületek során alaposan ki kell takarítani a házat, hogy megszabaduljanak a rossz szellemektől, amelyek ott maradtak az előző évből; a takarítás másik célja, hogy teret nyisson a jó akaratnak és a szerencsének. Az új évet megelőző estén a családok összeülnek és hagyományos játékokat játszanak – kártyáznak, mahjongoznak. Az este folyamán szokás petárdát durrogtatni, viszont Kínában ez máshogy néz ki és konkrét célja is van – mégpedig, a nagy zajjal az ártó szellemeket szeretnék elűzni.

Az első képen a hagyományos kínai tűzijáték (petárda) látható, a másodikon pedig, amit be tudtunk szerezni Magyarországon, igaz, hogy kinézetre nem hasonlít, viszont a hangja és a fénye majdnem megegyezik a hagyományoséval.
(Vigyázat a videó egyesek számára erős fény- és hanghatásokat tartalmazhat!)

Piros boríték – 红包 (hóng bāo)

Van egy hagyomány, amit talán a gyerekek várnak a leginkább – a piros boríték ajándékozását, aminek a tartalma az igazán fontos. A 红包 (hóng bāo) pénzt rejt, ami kínaiul 压岁钱 (yā suì qián) – „pénz az év(ek) rögzítéséhez”, de röviden „szerencsés pénz”-nek vagy „újévi pénz”-nek is szokták nevezni. Ha egy idős személy ad piros borítékot egy gyereknek, akkor azt remélik, hogy egy szerencsés és áldásos évet adnak nekik ezzel át. Ha pedig egy fiatalabb személy ad piros borítékot egy idősebbnek, akkor az a hosszú élet áldását jelképezi és hálát fejez ki.

Az egyetlen kikötés, hogy a borítékok pirosak legyenek, viszont a rajtuk levő szöveg és minta már a jókívánságoktól függően változhat
ÉRDEKESSÉG Ebben az időszakban a nagy világmárkák is adnak ki az újévnek megfelelő tematikus termékeket. Többek között a Gucci, a Prada, a Louis Vuitton és a Dior is ad ki az adott évnek megfelelő kollekciókat, de a nagy nevek mellett még számtalan ruha készítő márka is képviselteti magát – az idei kollekciókról itt tájékozódhattok: Chinese New Year Style Guide 2022: Louis Vuitton, Gucci, Fendi and More (luxuo.com) Azt is meg kell említeni, hogy nem csak a ruháké a főszerep, pár éve a LEGO is ad ki a holdújévhez kapcsolódó termékeket, ezeket itt tudjátok megnézni: Holdújévi ajándékok | A tigris éve | Hivatalos LEGO® Áruházból HU

Az ünnepi fogások

A már említett szokásokon túl az ételekre is különösen nagy hangsúlyt fektetnek ilyenkor az emberek. Nincsenek pontosan meghatározott fogások, mert régiónként (vagy akár háztartásonként is) eltérhetnek, viszont van pár olyan étel, amit a legtöbb helyen el szoktak készíteni. Ezek nagyvonalakban a következők:

A különböző ételek neve és kinézete a jólétet, a boldogságot és a szerencsés kívánságot szimbolizálják, a közös céljuk pedig, hogy áldást hozzanak a következő évre. Ha bővebben szeretnél olvasni az egyes ételek jelentéséről, akkor ezt a következő oldalon megteheted: Food – Chinese New Year

Nálunk idén a „szilveszteri” menü hot pot volt (meg egy kis sushi), ma este pedig 饺子-t fogunk enni, amit majd apukám készít el 🥰
ÉRDEKESSÉG Holdújévre minden kínai személy hazatér a családjához, hogy együtt tölthessék az ünnepeket, ezért a repülőjegyet és a szállást már érdemes akár hónapokkal korábban is lefoglalni, mert az ünnep közeledtével majdhogynem lehetetlen a jegyvásárlás.

Sajnos nem lehet mindenről ilyen „röviden” írni, de remélem azért sikerült egy átfogó képet adnom számotokra. Ha további információk szeretnétek megtudni a holdújévhez kapcsolódó hagyományokról, ételekről és magáról erről a teljes időszakról, akkor az alábbi oldal a segítségetekre lesz ebben: Chinese New Year 2022 – Year of the Tiger

新年快乐! (xīn nián kuài lè)

Boldog Új évet!
Ui.: Egy utolsó ÉRDEKESSÉG: „szilveszterkor” a különböző nagyvárosok, illetve televíziós csatornák nagy ünnepi műsorokat rendeznek, amik egész este mennek a TV-ben, így a családoknál az is szokás, hogy a közös vacsora alkalmával együtt nézik meg ezeket: https://youtu.be/tp6lFgkfxUU