A tegnapi nappal beleléptünk a februárba, ami egyet jelent azzal, hogy már csak pár nap és hivatalosan is elkezdődik egy újabb szemeszter. Diákja válogatja, de vannak, akik ilyenkor azt kívánják, hogy bárcsak még pár hétig vizsgaidőszak lenne (olyan vizsgaidőszak, amikor már minden vizsgát letudtál). De jó pár olyan hallgató is akad, akik alig várják az új félév kezdetét. Ez a pár nap talán azoknak nehéz, akiknek nem egy, hanem egyből kettő egyetem miatt fáj a fejük: meg kell csinálni úgy az órarendet, hogy sehol se legyen ütközés, sőt elég időt kell hagyni az órák között arra is, hogy az egyik karról át tudj érni a másikra. Kálmán Levinek azonban nem kell emiatt már aggódnia: az egyik szakon hamarosan végez, már csak a diplomamunka hiányzik, amúgy meg mindkét választott képzését az ELTE BTK-n folytatja. Ma pedig a vele készített interjúmat olvashatjátok a két egyetem közti lét napsütéses és olykor árnyoldaláról.

Kérlek mutatkozz be röviden és mondj el néhány olyan dolgot, amit fontosnak tartasz megosztani magadról.

Sziasztok! Kálmán Levente vagyok, jelenleg angol-francia tanárin tanulok, illetve francia BA-n (alapszakon). Igazából a nyelvekkel szeretek foglalkozni, azon belül is a nyelvészettel. Ezzel is szeretnék majd foglalkozni, ha végeztem az egyetemen. A tanulmányaim mellett a hallgatói önkormányzatban vagyok a gazdasági bizottság elnöke.

Foglald össze pár mondatban azt az élményt, amit a két szakra járás nyújt neked.

Mivel mindkét szakom az ELTE BTK-n van, igy igazából itt töltöm az életem nagy részét. Egyébként nagyon izgalmas, mivel egyrészről a tanárszakos tárgyaim esetében mondhatni már a mesterképzésnél tartok, ami most már sokkal gyakorlatiasabb, mint eleinte volt. Emellett pedig vannak a francia alapszakos tárgyaim, amik inkább közismeretiek. Másoknak lehet furcsa ez a kettősség, de én nagyon szeretem. Rengeteg olyan dolgot tanulok például az alapszakomon, amit tanárszakon nem kötelező, mert a módszertan mellett nem mindig marad idő arra, hogy részleteibe beleássuk magunkat a kultúrába, szaknyelvbe és az adott nyelv történelmébe.

Miért döntöttél másodjára is az ELTE mellett?

Nos, ez egy picit kalandos történet, mert én eredetileg a gimnázium után francia alapszakra jelentkeztem, viszont az első évben, amikor kicsit jobban megismerkedtem a tanári képzéssel nagyon megtetszett az ötlet, hogy én is tanár legyek. Lett volna lehetőségem elfogadtatni az addig elvégzett tárgyaimat és csak úgy váltani, de én inkább az újrajelentkezés mellett döntöttem. Felvettek és onnantól kezdve tanárszakon folytattam a tanulmányaimat. Viszont három év tanárképzés után rájöttem, hogy a nyelvtanulás során is inkább az elméleti vonal vonzott és úgy gondoltam, hogy befejezem a francia alap szakot is azért, hogy tudjak mesterszakra jelentkezni.

Nehéz összeegyeztetni a két szakot?

Mondhatni igen. Nem annyira, mint vártam. Így szerintem sokkal könnyebb, hogy mindkét szakom a karon van, ugyan azokban az épületekben és kampuszon. Igazából a nehézség csak az órarendem összeegyeztetésekor merül fel, hogy úgy tudjam összepakolni a két szak óráit, hogy mindenhova be tudjak járni. Az eddigi félévekben jó párszor előfordult már, hogy többször is újra kellett terveznem az órarendem ütközések miatt.

Milyen tanácsot adnál azoknak, akik szeretnének elkezdeni még egy szakot a jelenlegi mellett?

Szerintem csináljátok. Ha ugyanabban a városban, vagy akár csak közel van egymáshoz a két intézmény, akkor sok veszteni valótok nincsen. Én ugyan javasolnám, hogy mindkettőt az ELTE BTK-n végezzétek el. Ha ehhez van kedvetek, akkor vágjatok bele, mert rengeteg új dolgot ismerhettek meg, amiért megéri tanulni. Ha nem most, akkor mikor lenne erre időtök? Ha nem vagy benne még biztos és csak játszol egyelőre a gondolattal, akkor a jelenlegi szakodon is felvehetsz egy-két olyan tárgyat szabadon választhatóként, amit mondjuk a kinézett képzésen végeznél és ha tetszik, akkor ne tartson semmi se vissza. Olyan sokan vagyunk, biztos találsz majd olyan embert, aki szívesen segít, ha kérdéseid merülnének fel a szakkal kapcsolatban, amit kinéztél magadnak.