A titokzatos Északot mindig valami misztikum lengte körül. Mocsarak, lápok, sűrű fenyő- és nyírfaerdők végeláthatatlan messzeségben, elszórva falvak. Az észt emberek ma is megőriztek valamit ősi hitükből, noha a XIII. században felvették a kereszténységet.

Andrus Kivirähk nagysikerű észt író Ördöngös idők című regénye elkalauzol minket eme titkokkal teli tájra, ahol a babona valósággá válik. Egy kis faluban járunk, a Német Lovagrend tartja megszállás alatt az országot. November van, eső, hideg, sár. A nép szegény, a gazdagok magtárában viszont mindig akad gabona. A falusiak tipikus parasztok: éhesek, részegesek és betegesen vágynak egy pénzesfazék megtalálására. Háztartási lomokból krattnak nevezett lényeket építenek, majd magától az Öregördögtől kérnek lelket bele, cserébe az övékért, melyet három csepp vérrel pecsételnek meg. Az életre kelt krattok teljesítik gazdájuk parancsát, ami legtöbbször pár jó falat vagy új ruha beszerzésére irányul. A falubeliek ravaszságukkal rendszerint túljárnak az Ördög eszén, aki egy elmormolt ima vagy keresztvetés után csodás módon eltűnik. A közösség idős bölcse, Rozsos Sander mindig megpróbálja kirángatni földijeit a bajból, befogadja a poklot is megjárt Tökös Otit, hasznos betegségszellem-űző módszerekkel látja el Kutya Karellt, és még két szerelmes ifjú időleges boldogulását is elősegíti. De nem mindenki olyan szerencsés, hogy el tudja kerülni a kárhozatot…

Kivirähk zseniális nyelvezetével jól érzékelteti a vidéki parasztság egyszerűségét s gyakran együgyűségét. Szatirikus humorával tükröt tart saját népe elé, mely minden lelkiismeret-furdalás nélkül képes az ősi hiedelemvilágot ötvözni a kereszténységgel, sokszor igen eretnek módon. Az író minden misztikumot kiöl az elbeszélésekből, s a leghétköznapibb jelenségként mutatja be, ha megjelenik egy szörny a hátsó kertben vagy az ember összefut a keresztúton a Vén Patással.

És hogy mi az a pókróka? Miért vágja le valaki egy tündér fülét, vagy mit tud tanítani egy hóember? Ha elolvassátok a kisregényt, erre is választ kaphattok egy nevettető, olykor elborzasztó történet keretein belül! Aki pedig szeret megijedni, annak ajánlom a könyvből készült horrorfilmet, mely 2017-ben jelent meg November címmel, és számos díjat is bezsebelt.  

A film előzetese