A növények gyönyörűek és egyediek. Úgy nőnek, ahogy ők akarják, anélkül, hogy igyekeznének bárkinek a kedvében járva nőni, hogy az illető akarja, hogy nőjenek.”

Summer Rayne Oakes neve ismerős lehet a növényimádók körében. Summer a közösségi médián aktívan részt vesz, YouTube-on is megtalálható a csatornája, a Plant One On Me. Amely az egyik legnépszerűbb a témában. Brooklyni lakásából csodálatos dzsungelt varázsolt, ahol fellehető majdnem az össze szobanövény, ami csak létezhet. Valamint blogján keresztül is folyamatos tanácsokkal látja el a növénygondozókat, ezen felül pedig online kurzusokat is indít. Tehát kijelenthetjük, hogy egy igazi influencer a szó legpozitívabb értelmében. A Barátom, a filodendron az első könyve szobanövényekkel kapcsolatos témában. Elsőre egy használati útmutatót várunk, viszont teljesen más irányba indul el a könyv.

A social médiában mindenki maga termeti meg a kis buborékát, hiszen mi döntjük el, hogy kit követünk. Viszont az elmúlt időszakban feltűnőbb lett, hogy mennyire divatossá vált a növénytartás. A szobanövények a reneszánszukat élik, a generációm a korábbinál sokkal élénkebben kezdett el érdeklődni a téma iránt. A növények nem csak az otthonunkat varázsolják kellemessebbé és dekoratívabbá, hanem számos jótékony hatással bírnak az életünkre.

A könyv a fülszöveg alapján segít abban, hogy megtaláljuk az egyensúlyt az életünk minden területén. Megmutatja, hogy a körülöttünk lévő szobanövények hogyan használhatóak fel az út során. Betekintést nyújt abba, hogy milyen pozitív hatással van ránk a növénytartás. Nemcsak a testünkre, hanem a környezetükre is. Gyakorlatokon keresztül segít elsajátítani a gondozás minden apró részletét.

A Barátom, a filodendron pedig pont az a könyv, amely nem segít abban, hogy megismerd azt, hogy mitől nő a Monstrea vagy éppen hogyan lesznek szépek, fényesek a növények. A könyv ezzel szemben megpróbálja visszavezetni az olvasót a természethez és annak szeretetéhez. Kísérletet tesz arra, hogy elültessen bennünk egy magot, amely akkor növekszik, ha mi nagyobb érdeklődést fordítunk önmagunk és közegünk megfigyeléséhez. Felhívja a figyelmünket arra, hogy lényegében mindannyian kapcsolatban állunk a növényvilággal, még akkor is, ha közvetlen nem birtoklunk egyetlen egy cserepes darabot sem. A növényünk az életünk alapkövét képezi, akkor is, ha mi erről nem szeretnénk egyáltalán tudomást venni.

A könyvben kiemelt szerepet kapnak azok a növények, akiket „hadifogolyként” tartunk otthon. Ezek azok a virágok, amelyeket csak a szépségük miatt fogadunk be az otthonunkba. Elég végletes véleményt olvashatunk a jelenségről- pedig be kell vallanom, hogy én is számos növényt csak ezért tartok otthon, hiszen számomra teljesen lenyűgöző a látványuk. A könyv pedig épp arra vezet rá, hogyan ismerd meg a növényeidet, tapasztald ki az igényeit, tölts vele elég időt és hogyan tudja viszonozni mind azt a gondoskodást, amit te csendesen elvégzel körülötte.

A három előszót követően nyolc fejezetet találunk a könyvben, melyek nagyrészt anekdotikus „beszélgetős” jellegűek. Az első fejezet, a Tömegvándorlás címet kapta, s a városba költözésről, a természettől való elszakadásról, a növényvilág hiányáról szól. Rendkívüli személyes hangvételben ismerhetjük meg az írónő kapcsolatát a növényekkel. A második A természet iránti vágyakozásunk című fejezetben egy utazáson vehetünk részt, amelynek úticélpontja nem más, mint Szingapúr. Megismerjük a város atmoszféráját, megtudjuk, hogy az épületek falát itt valamilyen formában mindig növények díszítik. A további fejezetekben megismerkedhetünk a „növényvakság” jelenségével, vagyis azt, hogy mi emberek, nem is vesszük észre a körülöttünk lévő élővilágot. Szóba került a „természethiány-zavar”, valamint a ’The Pet Plant Project’ is, ami a kedvenc jelenségem. Ez egy feladat, amely során az iskolások megismerkednek a növény-nevelés minden aspektusával, valamint annak tanulmányozásával. Ennek kapcsán olvashatunk a kertésszé válás folyamatáról és a kínai kertek történelméről is.

A témakörök elején rajzok szemléltetik a mondanivalót, valamint a végén különböző technikákkal, gyakorlatokkal találkozhatunk, amelyek segítenek abban, hogy a népszerű szemléletváltást elsajátítjuk. A feladatok gondolkodtatóak és kétségtelenül más megvilágításba fogják helyezni az előzetes tudásunkat a szobanövényekről.

A könyvet ajánlom, minden jelenlegi növény- és természetbarátnak, és bárkinek, aki érdeklődik a növénytartás iránt. Érdemes elolvasnia annak, aki szeretne új hobbit elsajátítani, megtanulni gondoskodni saját magáról és a körülötte lévőkről. Az olvasó közelebbről megismerheti a kertészkedést, és az azzal járó nyugtató, pozitív hatásokat. Segít abban, hogy hogyan váljunk növénygyilkosokból szobanövény-őrültekké, azáltal, hogy az életkörülményeinknek megfelelő növényeket választunk. Summer Rayne Oakes könyve után garantáltan mindenki másképpen fog nézni a zöld környezetére. A szorgalmi időszak vége számos ember számára a kiégéssel egyenlő. Ez nálam sem volt másképp, hiszen a szünet elmaradása miatt, november végére teljes mértékben zombivá változtam és motiválatlanul tengődtem a mindennapok során. A vizsgaidőszak kezdetével, pedig úgy éreztem, hogy szükségem van a kikapcsolódásra- mégpedig egy könyv formájában. A Barátom a filodendron cím pedig minden elvárásomat felülmúlta!