3 évad, 25 epizód – ennyit élt meg a The Newsroom (magyarul Híradósok), az HBO amerikai televíziós drámasorozata. Ez a viszonylag kevés rész sem tökéletes, mégis, ha egyszer valaki elkezdi, alig bírja majd abbahagyni. Főleg azok, akiket érdekel a média világa és a politika, de nem csak nekik ajánlott!

A sorozat egy kitalált amerikai csatornának a hírműsor kulisszái mögé vezet be, melynek bemondóját Jeff Daniels játssza. A színész talán leginkább a Jim Carrey-vel közös filmjéből, a Dumb és Dumberből ismert, de itt egy sokkal összetettebb és komolyabb karaktert kellett felépítenie. Már a forgatás legelején bizonyította kompetenciáit, mert az első részben egy bonyolult monológgal indít, amelyben egy társadalomkritikát fogalmaz meg Amerikáról, ugyanakkor univerzális keretbe helyezi azt, így a magyar nézők is tudnak azonosulni az elhangzottakkal. Egy interjúban a színész elmondta, hogy ez volt az első jelenet, amit felvettek, aminek csupán annyi volt a tétje, hogy megtarthatja-e a szerepet.

Hollywoodi csavarokkal ugyan, de a sorozat hitelesen mutatja be egy szerkesztőség életét. Látjuk a stresszes helyzeteket, amiket a szűkös határidők okoznak és a médiagazdasági szempontok is: a vezetők nyilván profitot szeretnétek termelni, de ezt a mentalitást az újságírók néha nem tudják összeegyeztetni a médiaetikai normákkal. A néző akkor csatlakozik a történések folyamába, mikor egy újonnan érkező gyártásvezető vissza akarja nyesni a csatorna eddigi bulváros hangvételét, és ismét értékes tartalmat szeretne minden este leadni a televízióban, amellyel küzdenek a dezinformáció ellen. A sorozat gyakorlatilag ezt a folyamatot mutatja be, közben politikai vitákkal és a valós életben megtörtént események tudósításával, mint például a 2013-as bostoni robbantás.

Vannak sorozatok, amelyek ha véget érnek, akkor utána üresnek érzi az ember az életét egy pár óráig. Ez is ilyen. Valószínűleg a könnyen megkedvelhető karakterek miatt. Egy tv csatornánál sokan dolgoznak, így itt is rengeteg szereplő van, akiknek nem csak a karrierjük terén vannak olyan problémáik, amelyekkel azonosulni tudunk, hanem a mindennapi életben is. Jó sorozat révén rengeteg dráma és szerelmi szál van a történetben, de nem fullasztó mennyiségben. Többek között szerepelt benn Dev Patel, aki egy informatikai zsenit alakított, Emily Mortimer gyártásvezetőként és Thomas Sadoski, aki egy szerkesztő szerepében tűnt fel.

Természetesen a Híradósok nem tökéletes, feltehetőleg ezért készült belőle csak három évad. Olyan érzés mintha a készítő, Aaron Sorkin nem tudta volna eldönteni, hogy mennyire szeretné keverni a vígjáték és dráma műfajokat. Az elején The Office hangulatot kapunk, csak furább viccekkel, de aki ezt türelemmel eltűri, az pár résszel később egy sokkal kiforrottabb sorozatot kap, amely fontos témákat fejteget, miközben időnként hangosan megnevetteti, esetleg megsiratja a nézőt. Majd jön a harmadik évad, amely szerencsére csak hat részből áll, mert elég kontrasztos a másodikhoz képest.

Vegyes fogadtatás érte az alkotót, mert sokaknak nem tetszett, hogy ilyen erősen állást foglalnak politikai és társadalmi kérdésekben a karakterek. Azt a kritikát is megkapta, hogy szélsőségesen liberális. Aaron azt mondta, hogy ezek után nem szeretne több televíziós sorozatot írni, és olyan érzés, mintha a harmadik évaddal szerette volna olyan gyorsan lezárni az egészet, ahogy csak tudta. Úgy csűrte-csavarta a szálakat, hogy véget vethessen a történetnek, emiatt egye valószínűtlenebbé váltak a cselekményszálak. Így 2014-re véget is ért a sorozat, ami elszomorító, mert nagy potenciál volt benne, és hiánypótló volt, olyan értelemben, hogy értelmezte a kor történéseit, és nem félt kritikát megfogalmazni arról.

Aki kedvet kapott, hogy megnézze a Híradósokat, az az HBO Max-on tudja elérni.