A világ legtöbb országában decemberben ünneplik a karácsonyt, de minden nemzetnek megvannak a saját hagyományai. Összegyűjtöttük öt ország tradicionális ünnepi lakomáját és karácsonyi zenéjét.

Kína

Kínában december 25-én ünneplik a karácsonyt, de mivel a lakosságnak csak nagyjából az öt százaléka keresztény, így ez nem egy vallásos esemény, hanem a barátság és a szerelem ünnepe. Az ő karácsonyi vacsorájuk disznósültből, gyozából (sós töltelékkel teli gombóc), tavaszi tekercsből, sertéshúslevesből és rizsből áll. Az ünnepi hangulatot pedig pajcsiuval, egy rizsből készült alkoholos itallal koronázzák meg. Egy egyedi hagyomány az ázsiai országban, hogy díszdobozba csomagolt almát szoktak ajándékozni egymásnak.

Ha kedvet kaptatok a kínai ételekhez, akkor itt van a We Wish You a Merry Christmas kínai verziója, hogy főzés közben se unatkozzatok:

Spanyolország

Tapassal indítják meg az ünnepi lakomát a spanyolok: ibériai sonkát, sajtválogatást, tengergyümölcseit és csemegeuborkát esznek előételnek. Majd jön a leves, ami lehet escudella (egy tartalmas leves, amiben tészta, húsgolyó és krumpli is van), vagy fokhagymaleves, esetleg valamilyen húsleves. Másodiknak pedig sült húsokat esznek, bárányt vagy sertést és halakat, főleg keszeget vagy tengeri sügért. Desszertként pedig mindenféle édességet raknak az asztalra a csokoládétól kezdve a kekszeken át a marcipánig.

Spanyolországból sem maradhat el a zene, de ezt a számot biztosan nem kell bemutatni:

Lengyelország

Lengyelországban órákon át tart a vacsora szenteste, ugyanis 12 fogásból áll a menü. A 12 a gazdagságot, a 12 apostolt és az év hónapjait szimbolizálja. A lakoma borscs levessel kezdődik, ez egy céklaleves, amit általában töltött gombócokkal tálalnak. Ezután pontyot fogyasztanak, ami mellé salátát, főtt káposztát vagy gombát esznek. Népszerű fogás az olajban tálalt hering is, aminek krumpli a körete. A pierogi is elengedhetetlen, ez egy zöldséggel vagy gyümölccsel töltött tészta és mindig főznek káposztát is köretnek, illetve a magyarokhoz hasonlóan töltött káposztát is. Desszertnek kutiát esznek, ez egy főtt magétel, amit valamilyen édes öntettel vagy gyümölcsökkel fogyasztanak. De sütnek mézeskalácsot és mákos bejglit is.

A borscs mellé komolyabb karácsonyi zene dukál, itt hallgathatjátok meg egy lengyel kórus ünnepi előadását:

Anglia

A pulyka az egyik legnépszerűbb ünnepi étel Angliában. Ehhez sültkrumplit, yorkshire pudingot (egy tojásból, tejből és lisztből álló kosárka), barnamártást és áfonyalekvárt esznek. Édességnek pedig mindenféle pitét készítenek, többek között áfonyával, mazsolával vagy diófélékkel töltik meg. A karácsonyi puding is egy népszerű desszert, aminek becsapós a neve, mert valójában olyasmi, mint egy kuglóf, rengeteg mazsolával.

Ha már karácsonyi számokról van szó, akkor nem maradhat ki a listából a brit együttes, a WHAM! dala sem:

India

Indiában a különböző országrészekre más-más hagyomány jellemző, de az összes étel alapjaiban hasonló. Manipurban például egy krumplis, körtés halcurryt esznek, amit rizzsel tálalnak. Mumbaiban a kacsa moilee a hagyományos ünnepi vacsora, ami egy kókusztejes-paradicsomos főétel, élénk fűszerekkel. Desszertnek rumba mártott gyümölcsös, mogyorós tortát esznek.

Egy bollywoodi produkció tökéletes választás a főzőcskézés mellé, a videót is érdemes megnézni a dal mellé, ugyanis sokat hozzátesz a hangulathoz a vidám koreográfia: