Karácsony környékén egyre gyakrabban bukkan fel az internet mély bugyraiból (Mariah Carey és Michael Bublé társaságában) az a meme, ami a Grincset hasonlítja össze az átlagemberrel. A szövege valahogy így szól: “egyre jobban értem és együttérzek a Grinccsel” vagy “ahogy öregszem a Grincs napirendje egyre jobban hasonlít az enyémhez”. Megvan, ugye? Éppen ezért választottam ezt a filmet. Szeretem a karácsonyt, nem a kedvenc ünnepem, de azt sem írhatom le, hogy én lennék a megtestesült Grincs. Viszont az ő napirendjének leírása mindig is mozgatta a fantáziámat. Tényleg olyan rossz dolgok vannak benne? Vagy ezek csak egy egyszerű felnőtt mindennapjai, amelyek a habos karácsonyi filmek tömegében kitűnnek a többi közül valódiságukkal? Ezt szeretném most ezt kicsit közelebbről megvizsgálni. A teljes transzparencia jegyében pedig azt is belefoglalnám rövid kis bevezetőmbe, hogy a szöveg (napirend) a film magyar verziójából lett átemelve.

Grinch: Swiat nie bedzie (Grinch, The) – film USA, 2000 fot. TVN / Universal

4:00 – Sajnálni magamat

Szerintem nem írok le nagy titkot ha azt mondom, erre mindenki hajlamos. Főleg az ünnepek környékén szokott bennem munkálkodni ez az érzés. Egyetemisták esetében legjobban a vizsgaidőszakkal lehet párhuzamba állítani. “Jaj mennyit kellene tanulnom, de semmi motivációm. Neked se lett meg elsőre? Hallottad, hogy már végzett is?” Ilyen és ehhez hasonló mondatok szoktak leggyakrabban elhangozni tőlem ilyenkor. A megoldás? Nyilván mindenkinek kell az önsajnálat, még segít is néha, hogy az ember ki tudja adni magából mindazt ami felgyűlt. De vigyázni kell, mert nagyon vékony a határ. Főleg az ünnepek környékén érdemes hetente, vagy akar naponta legalább egyszer leülni és belegondolni, hogy a sok negatív benyomás mellett mennyi pozitív dolog, ember vesz minket körbe (család, barátok, szaktársak és még sorolhatnám).

4:30 – Semmibe merengés

Mint említettem, nekem is pörög a vizsgaidőszak. A semmibe merengést általában akkor szoktam prezentálni, amikor már fáradt vagyok az egész napos tanulástól vagy csak egyszerűen nincsen kedvem az anyaghoz. Nem győzöm eleget szajkózni: ez is egy természetes dolog, de fontos mértéket tartani. A túl sok merengés később meg tudja nehezíteni a dolgot. Humoros lehet, de én is picit hasonlóan csinálom, mint a Grincs. Időszakonként kijelölök egy időintervallumot, amikor felállok a tananyag vagy a munka mellől és a semmibe merengek. Na jó nem, csak egy kicsit mást csinálok, megpróbálom valamivel kikapcsolni az agyamat, relaxálni. Ha pedig letelt az idő, folytatom a feladatomat.

5:00 – Megoldás az éhínségre (tartsd titokban)

Na ez egy érdekes pontja a napirendnek. Gondolhatunk itt a nassolásra is, de én úgy érzem, hogy sokkal mélyebb tartalomról van itt szó. Nektek volt már olyan gondolatmenetetek aminek a végén úgy éreztétek, hogy na igen, ez egy tök jó ötlet? Az ilyen kis gondolatfoszlányok már csak azért is olyan hasznosak, mert azon kívül, hogy megmozgatják a szürkeállományt, akár egy jövőbeli projektként is funkcionálhatnak. A legjobb ötletek általában akkor szállják meg az embert, amikor nem is számít rájuk, nem?

5:30 – Aerobik

Ebben a témában nem igazán lehet ködösíteni. A testmozgás fontos része kell, hogy legyen a mindennapoknak. Az, hogy milyen mozgásformát választasz már csak rajtad áll. A Grincs valószínűleg a humorfaktor miatt választotta az aerobikot, de az is lehet, hogy csak egyszerűen szereti, oda meg vissza van a zenés mozgásformákért.

6:30 – Vacsora velem (ezt nem mondhatom le megint)

Az ünnepek alatt kifejezetten fontos, hogy elég időt töltsük magunkkal. Ezt ugyan embere válogatja, de fontos, hogy a nagy pörgésben, készülődésben (és vizsgaidőszakban) legyenek olyan alkalmak, akár egy egész nap, ami tényleg csak arról szól, hogy mi mit szeretnénk. Lehet ezt Grincsesen intézni és megvacsorázni magaddal. Lehet úgy is, hogy ilyenkor azokra a dolgokra extra időt fordítasz, akit keveset csinálsz, de szeretsz, esetleg még nem volt alkalmad kipróbálni, viszont nagyon izgatja a fantáziád. A lényeg, hogy ne felejtsd el jól érezni magadat akkor sem, amikor úgy érzed, hogy a nyakadba szakad a világ.

7:00 – Küszködés az önutálattal

Nem lenne teljes a lista, hogy ha az utolsó pontot elhagynánk. Pedig nagyon sokat gondolkodtam rajta, hogy mi legyen vele. Nem feltétlenül a legpozitívabb gondolat, de fontos róla beszélnünk. Ezen napirendi pontot látva ugyanis oldalakat tudnék írni arról, hogy mennyire fontos, hogy elfogadd magadat. Mindenkinek vannak rossz napjai, amikor a hibái, amiket alapból észre sem venne, hatalmas óriásként csücsülnek a vállán. De fontos ilyenkor szem előtt kell tartani azt, hogy az önutálat az egyik legrosszabb dolog, amit egy ember tehet magával. A hibákon lehet dolgozni és megéri is. Az első, amin megéri elgondolkodni, az az, hogy önutálat helyett mi másba lehetne fektetni az időt.

Ennyi lenne hát kedvenc karácsonyi filmem, a Grincs, és az általam szeretett karakter napirendje kivesézve. Karácsony környékén kötelezően megnézendő darab ez, aminek mondandója sokkal mélyebb, mint ahogy azt sokan gondolják. Remélem, hogy rövid kis irományomban sikerült erre rámutatnom, és hogy ha a jövőben csak úgy rábukkantok az internet egyik bugyrában a már emlegetett meme-re, emlékeztek majd, hogy nem csak vicces ez a napirend, hanem néhány helyen elgondolkodtató is. Olyan “emberszagú”.