A Pesti Bölcsész Újság nem először kezdi újra a működését. A 2014-es őszi újraindulásnál az akkori főszerkesztő, Zámbó Gergő Tabula Rasa című előszavával nyitott új fejezetet a lap életében. Emellett a volt HÖK-elnök, Sujtó Attila köszöntőjét igen érdekes a mából nézve olvasni: „Alig három hónap elteltével a világ kifordult a sarkaiból: már nem kapok órarendet, hanem én állítom össze (…), nem negyvenöt percet bóbiskolok matekórán, hanem legalább kilencven percen keresztül kell egyhuzamban csillogó szemmel figyelnem, és a négy, hat, nyolc éve megismert osztálytársak helyett minden kurzuson tucatnyi új arcot látok.” Sujtó egyetemkezdésre vonatkozó megállapításai ma is érvényesek, csupán a bevezető mondatának jelentése töltődött fel egészen más jelentéssel…

A világ folyton kifordul a sarkaiból, akárhonnan nézzük is, ezért nem lehet nem újrakezdeni, ami azonban nem egyenlő a feledéssel. „… sosem kezdhetünk új életet, mindig csak a régit folytathatjuk.” – írta Kertész Imre. Szerinte új életet csak akkor kezdhetnénk, hogyha újra megszületnénk, vagy valamilyen betegség elvenné az összes emlékünket. Ez azt is jelentené, hogy minden tapasztalatunk és tudásunk, ami a személyiségünket képezi, elveszne és megsemmisülne.

Az újrakezdésnek sokkal inkább méltó folytatásnak kell lennie. Mi is ebben a szellemiségben indítjuk újra útjára a Pesti Bölcsész Újságot. Új szakmai és emberi közösséget kívánunk létrehozni az újságírás által. Egy felületet, amin a bölcsész kifejezés nem egy megfoghatatlan, súlytalan felhőt jelent, hanem egy olyan értelmiségit, aki érti önmagát, helyét a világban, és aki tudását képes megosztani másokkal.

Az új kezdet új formátumot és tartalmat is jelent: print helyett ezentúl online formában követhettek minket. A cikkek ezentúl havonta egy-egy tematikához fognak kapcsolódni, ez jelen esetben az újrakezdés. Sokféle újrakezdés létezik, van olyan, ami fájdalmas, van, ami örömteli és van olyan is, amiről nem is tudjuk milyen lesz, mégis belevágunk. Amikor ez a téma eszembe jutott még egy bizonyos saját személyközi viszonyomra vonatkoztattam, de időközben rájöttem, hogy van olyan, amit nem lehet és nem is érdemes újrakezdeni/folytatni.

Mindenki volt már újrakezdés-szituációban, legyen szó akár iskola- vagy munkahely keresésről, vagy emberi kapcsolatokról. Az a szép ezekben a helyzetekben, hogy mind máshogyan éljük meg őket, és a sok különböző tapasztalat egybegyűjtve végül több lesz, mint a részek összege. Ezért szeretnénk a sok mozaikból egy nagy képet összerakni, amihez kell a Ti segítségetek is! A Pesti Bölcsész Újságnál új írókat keresünk: olyan bölcsészeket, akik úgy érzik, van mondanivalójuk, és ezt képesek recenzió, interjú, líra, próza vagy akár tanulmány formájában megmutatni. Célunk, hogy személyes hangnemű és stílusú írásokat jelentessünk meg, amik mögött az egyén és a tágabb értelemben vett identitása is felfedezhető. Hiszen az volna a legfontosabb, hogy magunkat és a világban elfoglalt helyünket felfedezzük, minden más csak eszköz ehhez.