Végre hivatalosan is kijelenthetjük, hogy itt a tavasz (noha február utolsó napja még tartogatott számunkra időjárásbeli meglepetéseket). A kellemes idő és az egyre nyúló nappalok pedig gyakran meghozzák a hallgatók kedvét az iskola utáni kimozduláshoz, találkozókhoz. Mai listánkkal éppen ezért azt szeretnénk megmutatni nektek, hogy milyen ELTE-s lehetőségek közül válogathattok. Összegyűjtöttünk hát néhány egyetemi programot, amit érdemes lehet a hét második felében, illetve hétvégén meglátogatnotok, ha kedvetek támadna picit félrerakni a tankönyveiteket és aktívan tölteni a szabadidőtöket.

Március 4-én, pénteken egy izgalmas online programmal vár titeket az egyetem. Délután 16:00-tól mutatják be az érdeklődőknek a Historical Studies on Central Europe periodika tavaly év végén megjelent számát. Az évente kétszer megjelenő folyóirat a közép-európai térség történeti, néprajzi és régészeti kérdéseiről megjelent tanulmányokat közöl, illetve sorra veszi a legfrissebb kutatásokat és beszámolókat Közép-Európa szerte. Az új számot (ahol összesen kilenc tanulmány és tizennégy könyv kiritka olvasható) Maria Crăciun, a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem professzora és Gyáni Gábor, az MTA rendes tagja, az ELTE professor emeritusa mutatja majd be a résztvevőknek. A bemutatóhoz ezen a Zoom linken lehet majd csatlakozni. A rendezvénnyel kapcsolatos további információkról és a periodikáról a következő linken olvashattok.

A tudomány után pedig jöhet az újabb kikapcsolódás. Március 5-én, azaz szombaton egy év kihagyás után végre újra visszatér az ELTE Filmnap. Hallgatóink 13 órán keresztül ejtik „túszul” a Bem mozi termeit a lehető legjobb és legértékesebb filmeket csodálva. A nap tematikája: az évfordulós filmek, így kerülhetett fel a listára az Egy asszony illata (1992), a Megáll az idő (1982), A keresztapa (1972) és végül, de nem utolsósorban A dolog (1982). Ha ez még mindig nem lenne elég extraként még egy vizsgafilm-válogatást is megtekinthet majd a mozi közönsége az ELTE BTK mozgóképes BA és filmes MA hallgatók jóvoltából. Ahogyan azt a lista is mutatja igen nívós délutánra, illetve estére készülhetnek az érdeklődők, a szervezők a filmek tekintetében tényleg kitettek magukért. A 11:00 órától 24:00-ig tartó filmmaratonra a bérletet (amely az összes film jegyárát magában foglalja) a Bem moziban és az ELTE BTK HÖK titkárságán lehet megvásárolni (Budapest, 1088 Múzeum körút 4/H) normál áron 4000 Ft-ért, ELTE polgárként pedig 3000 Ft. A hatályban lévő szabályozás értelmében a filmekre védettségi igazolvány nem szükséges, azonban a mozitermekben a maszk hordása kötelező (kivéve étel- és italfogyasztáskor). A filmek rövid leírását és a további információkat ezen a linken érhetitek el.

Nem is zárhatnánk jobb programmal a hetet, mint egy sétával az esőerdőkben. No nem repülünk ugyan sehova, de a hangulat és a virágok tényleg a trópusi hangulatot idézik majd. Március 6-án, vasárnap 11:00 órától az ELTE Füvészkertben (1083 Budapest, Illés u. 25.) újabb tematikus sétára kerül sor Kiss Noémi kertészmérnök vezetésével. Furcsa lehet belegondolni, azonban a gyakori esők és a fülledt meleg hazája az otthona földünk legszínesebb és legkülönlegesebb növényeinek. A teljesség igénye nélküli felsorolás következik: a vezetett séta alkalmával az odalátogatók megismerkedhetnek az orchideák, broméliák, begóniák és kontyvirágok világával. Természetesen, a virágok megcsodálásán kívül rengeteg titokra is fény derül majd a trópusi flórával és faunával kapcsolatban (például, hogy hogyan segítik egymást a túlélésben az ottani növények). A séta ára 3900 Ft/fő, amely már a Füvészkerti belépőjegyet is tartalmazza. Jegyek csak online formában vásárolhatóak méghozzá a következő linken.