A december mindenkinek a lezárást, valaminek a végét jelenti. A következő évet nagyban tervezzük. Januárba úgy lépünk át, hogy tele vagyunk ötletekkel, célokkal és tervekkel. Ha mázlink van, szerencsére ezek nem csak fellángolások, és emiatt ma is velünk vannak. Na de mi segíthet nekünk abban, hogy lezárjuk az évet? 

Számomra az év lezárása általában nem az utolsó hónapban kezdődik. Hiszen ekkor még taposom az utolsó heteket a szorgalmi időszakban, utána pedig a vizsgákra koncentrálok. Ha szerencsés vagyok, akkor mind lelkileg, mind fizikailag sikerül az ünnepeket megélnem. Viszont ezek után visszakerülök a mókuskerékben és újra az egyetem veszi át az első helyet a mindennapjaimban. Ezért számomra az év (bármennyire is furcsa) leginkább februárban kezdődik el. A szorgalmi időszak előtt szoktam összegezni a mögöttem álló évet és készülök arra, hogy idén miket szeretnék megvalósítani, elérni. Ehhez mindig használok egy segítséget, amit szeretnék bemutatni nektek is.

A Yearcompass (magyarul Éviránytűként is megtalálható)  egy ingyenes füzet, amely tele van kérdésekkel és gyakorlatokkal, ami segít befejezni az előző éved és megalkotni a számodra ideális következőt. 

Mégis miért ilyen különleges a Yearcompass?

Mikor felfedeztem számomra is nagy kételyek jelentek meg azzal kapcsolatban, hogy ez mitől más, mint az eddigi tervezők. Bevallom kisebb negatív hozzáállásom is, mivel tudtam, hogy egy magyar termékkel találom szemben magam. Viszont sikerük már az első kitöltés előtt elért hozzám, hiszen 2012 óta már 50 nyelvre lefordították. Ennek ellenére 2016-ban mégis kitöltöttem. Onnantól kezdve pedig nem is volt kérdés számomra, hogy mivel indulhatna az év. Fontos kiemelni, hogy a kitöltéséhez nem elég 10 percet szánni. Hiszen sokszor a kérdések, akár félórás előkészületet is jelenthetnek. A füzet leginkább abban segít, hogy az eltelt időszakot minden aspektusból meg tudd vizsgálni. Vannak oldalak, amelyek a legszebb időszakokat emelik ki. Továbbá szembesülünk a ballépéseinkkel, hibáinkkal is.

Miért jó kitölteni? 

A Yearcompassnek egyetlen egy célja van, hogy összegezzen. Az első oldalak egyike rögtön a Naptárlapozgatás című rész. Ide kell feljegyezni minden eseményt, találkozót, élményt, amiben részünk volt 2021-ben. Az oldal azért is hasznos, mivel képesek vagyunk hónapokat elfelejteni életünkből. Általában a memóriánkban jobban megragad az év eleje és vége. A lapozgatás segítségével árnyaltabb képet kapunk arról, hogy milyenek is voltak a köztes-homályos hónapok. Emellett nagy hangsúlyt kapnak az elengedésre és a megbocsájtásra ösztönző részek, amelyek erős érzelmi töltetet hordoznak magukkal. A füzetben számos változatos kérdés van, mégis nagyjából a közepén jövünk rá arra, hogy mik azok a főbb témák, gondolatok, amik meghatározták az eltelt évet. 

Hogyan érdemes nekiállni? 

Én személy szerint mindig szánok egy délutánt arra, hogy kitöltsem az egész füzetet. Viszont a készítők ma már azt mondják, hogy érdemesebb 2- 3 alkalomra bontani a töltögetést. Szerencsére most sem vagy elkésve a kitöltéssel, mert értékelni és előretekinteni mindig van lehetőség. A kitöltéshez mindenképp ajánlok egy forró italt, kávét és egy kellemes háttérzenét. 

Én azt ajánlom, hogy még ezen a héten, ha tudjátok, töltsétek ki a Yearcompasst. Hiszen a füzetke megadja a megfelelő lökést arra, hogy a szorgalmi időszakot teljes erőbedobással, energiával kezdjük. Higgyétek el, nem fogjátok megbánni! 

Kép forrása: www.yearcompass.com