Öröm. Szabadság. Stresszcsökkentés. Közösségi élmény – csak hogy párat említsünk a tánc jótékony hatásaiból. A tánc mint kifejező eszköz tömörebb a beszédnél, és kevesebb időt igényel a gondolkodásnál. Agyunk jobb és bal féltekét is megmozgatja. A mozgás hatására csökken a pszichoszociális stressz szintje, javul a szív- és érrendszer egészsége. Remek közösségépítő, fejleszti a szociális készségeket, a ritmusérzéket, hatással van időérzékünk elvesztésére.

A tánc világnapja alkalmából öt olyan helyet mutatok be, ahová érdemes elmenni akár egyedül, párban vagy barátokkal!

  1. Kobuci kert

A jó idő közeledtével beindulnak a szabadtéri táncházak. A Kobuci kertben havonta többször élvezhetjük a közösségi néptánc örömét egy ezresért. A repertoáron rendszerint egy magyar falu vagy vidék kevésbé ismert népi tánca van. Már csak a jó zenéért és a kobuciért is megéri kiruccanni a Zichy kastélyba.

Szezonnyitó eseményük elérhető ezen a linken:

https://kobuci.hu/programok/szezonnyito_tanchaz_csurrento_erdofu_1068/


2. Budai Tango Klub

Az argentin tangó szerelmeseinek vagy azoknak, akik kipróbálnák magukat a világ egyik legszenvedélyesebb táncában. A milongák (tangó estek) lehetőséget nyújtanak, hogy felfedezd az egymásra hangoltság varázsát, a mozdulatok sokszínűségét és a szabad improvizációt.

A klub vezetői egy Brunch Milongán

Hétről hétre várják a táncolni vágyókat:

https://www.facebook.com/events/270568295272826/?acontext=%7B%22event_action_history%22%3A[%7B%22surface%22%3A%22page%22%7D]%7D


3. Budapest Street Dancing

Ahogy a neve is mutatja a közösség spontán szerveződő flashmobjai után bárki becsatlakozhat bulijaikba némi adománnyal támogatva őket. A hangulat garantált, a lépések a kezdőknek is könnyen elsajátíthatók. Facebook csoportjukban osztják meg a táncestek helyszíneit, melyek rendszerint vasárnap 18-22 óráig tartanak.

Salsa flashmob a Margit-szigeten

Május 1.-jén a Vigadó térre érdemes ellátogatni!

https://www.facebook.com/events/1305267483290002/


4. Harmónia Táncklub

A nagy múltú táncklub évente szervez bálokat, szabadtéri társastánc partikat. Aki kipróbálná magát a BEAC-os órái után egy igazi bálban, netalántán versenyezne is, annak itt a helye!


5. Sirtos és Mydros görög táncházak

A két együttes tagjai görög népzenészektől tanulták a mesterség csínját-bínját. Vasárnapi táncházaikban a jól ismert zorbán kívül számos körtáncot, páros táncot tanítanak be koncertjük után.

Honlapjaik folyamatosan frissülnek, a Sirtos együttes általában az Óbudai Kulturális Központban, míg a Mydros együttes mindig változó helyszíneken lép fel.

http://www.sirtos.hu/

https://www.mydros.hu/events

Ha megosztanátok tapasztalataitokat, ajánlanátok jó táncházat a többieknek, akkor írjátok meg kommentben!

Forrás:

Kun Katalin, Alapkészségek fejlesztési lehetősége a népi játékok és a néptánc tanításával, Tudás menedzsment, XIII. (2012)/1, 90.

Barna Lilla, Balogh László, A tánc- és mozgásterápiák szerepe a stresszkezelésben, Stadium, 1 (2021)/4.

Videók forrása: Youtube