Top 5-ös antiajánló következik vidéki szemszögből.

A tavasz beköszöntével bizonyára nagyobb kedvvel mozdulunk ki a kollégium, albérlet vagy családi otthon háromszögéből és nem csak az egyetem és boltok felé vesszük az irányt, hanem természetközeli sétahelyeket is felkeresünk. Következő ajánlómban összegyűjtöttem pár sétahelyszín hátrányait, hátha te is kedvet kapsz hozzá, hogy saját szemeddel győződj meg a cikk igazságtartalmáról.

  • Naplás-tó

A XVI. kerületi sétahelyszínnek napos időben legalább akkora a látogatottsága mint arányaiban a Gellért-hegynek vagy a Vár sétányának, így emberkerülőknek semmiképp nem ajánlanám a tavat. Körbesétálni jóindulattal is tizenöt perc, azonban egy ponton lehetetlen áthatolni a betonon és növényzeten. Rossz időben sár, jó időben perzselő beton vár bennünket, illetve rengeteg sportoló és természet után áhítozó ember, akiket a vendéglátóipar egy percre sem hagy étlen-szomjan, isteni gofri vár mindenkit a tóparton.

Naplás-tó
  • Római-part

A Római-part a meleg közeledésével válik izgalmasabb és kétarcúbb helyszínné. Míg télen a kopár fák látványa, addig nyáron a tömeg hangol le minket. A kerékpárral érkezőknek külön kihívás lehet a murvás úton hajóköteleken keresztül közlekedni, miközben az éttermek minél nagyobb területet igyekeznek magukévá tenni az út mentén, így gyakorolva hatást a gyanútlan sétálgatókra. Pozitívum, hogy nyáron természetes környezetben figyelhetjük meg a fürdőző családokat, időseket.

  • Bikás park

 A XI. kerület egyik népszerű parkja panelházak ölelésében fekszik egy négysávos út mentén, melynek zaja és füstje átjárja a kis zöldterület levegőjét. Nevét a parkban álló bika-szoborcsoportról kapta, melyet előszeretettel látogatnak meg kiskedvencek és fiatalok egyaránt, s hagyják ott nyomukat. Nem ajánlom hosszú távon futóknak, kutyáktól rettegő társaimnak és csöndre vágyó diákoknak sem. Előnye, hogy itt rendezik meg minden évben az ARC kiállítást, így aki kedveli a kortárs provokatív alkotásokat hirdetőtábla nagyságban nézni, annak mindenképp érdemes ellátogatnia ide.

  • Kopaszi-gát

Buda legújabb lakóövezetében élmény a séta, ha nem épp tél van, sok pénzzel rendelkezel és nem egy hagyományos parkra vágysz. A Kopaszi-gát nevéhez híven nem bővelkedik dús növényzetben, így az esőnek, szélnek és vakító napsütésnek is ki van téve az, aki errefelé sétál. Belvárosi árú éttermek, a modern építészet vívmányai és poshadt vízszag várja a látogatókat. Az impozáns MOL torony gigantikus méreteiben és drága ingatlanokban gyönyörködhetünk, de néhány kacsa is tiszteletét szokta tenni a Dunán. Kifejezetten ajánlom azoknak, akik jövőbeli életüket egy modernebb, gazdagabb nagyvárosban képzelik el Nyugaton.

  • Kőbányai Bányató

A Bányató utcában fekvő Bányató remek randi helyszín halkedvelők számára, ugyanis a gyakran delíriumos állapotban lévő horgászok előszeretettel mutatják meg nekünk fogásukat. A halszag, friss víz és szemetes part mellett egy emlékszobrot is megcsodálhatunk, mely a munkásoknak állít méltó emléket. A tavon sok kacsa él, akiket etethetünk is. A múlt század végi hangulatért nem kell a szomszédba mennünk, a panelházak körbevették az idők során a tavat. Régen téglagyár működött körülötte, a helyieknek köszönhetően ma az ország első téglamúzeumát is megtekinthetjük, ha arra járunk.

Bányató
  • +1 Havanna-lakótelep sétánya

Az ország legnagyobb lakótelepének közepén végigsétálni igazán múltidéző élmény. A több ezer főt elszállásoló panelek erdeje visszarepít a szocializmus ,,akkor minden jobb volt” éveibe, de kis fantáziával a Csernobil sorozatba is beleképzelhetjük magunkat segítségével. Ajánlom mindazoknak, akik kissé elrugaszkodnának a természet klasszikus értelemben vett fogalmától és megfigyelnék ennek a nagy múltú telepnek a lakóit.

Remélem sikerült kedvet csinálnom, hogy felfedezzétek Budapest érdekességeit, rejtett parkjait és ne csak az igazán impozáns Gellért-hegy és Vár környékén mozogjatok.