Három hét online oktatás áll előttünk. Megosztó, ki mennyire elégedett ezzel a helyzettel, egy valami azonban reményt adhat mindannyiunknak: a szabadidőnket nem kell a négy fal között töltenünk, rengeteg offline program vár ránk februárban. Ebben a cikkben összegyűjtöttük nektek a kedvenceinket.

ELTE-hez köthető programok

Február 8-án rendezik meg az ELTE Esztétika Tanszékén októberben indult A tömeg. Kulturális jelentéstulajdonítások 1920/2020 című OTKA-projekt első műhelyvitáját. A kutatócsoport tagjai: Teller Katalin, K. Horváth Zsolt, Nemes Z. Márió, Kenderesy Anna, Keresztury Dorka és Szapora Márk Aurél.

Február 14-én folytatódik a Világnézetünk alapjai, az ELTE BTK Filozófia Intézetének beszélgetéssorozata a Kelet kávézóban. Meghívott vendégek: Soós Kinga, az ELTE TÁTK tanársegéde és Hegyi W. György, az ELTE BTK Ókortörténeti Tanszékének adjunktusa. A beszélgetést moderálja: Olay Csaba, az ELTE BTK Filozófiai Intézetének egyetemi tanára.

Február 14-én indul háromalkalmas eseményünk a Szövegező Vajna Ádámmal. A műhelysorozat célja, hogy egy szerző segítségével mélyebben elmerülve a szövegek világában tudjunk közelebb kerülni saját alkotásmechanizmusunkhoz és szövegvilágunkhoz. A műhelyen prózával és lírával egyaránt foglalkozunk.

Február 17-én megrendezésre kerül az ELTEPress Műhely sorozat harmadik alkalma, ahol az interjú témakörét járjuk körbe. A Műhely résztvevői: Kadarkai Endre, televíziós műsorvezető, riporter, az ArcKép portréműsor vezetője. Veiszer Alinda, magyar televíziós szerkesztő-műsorvezető, újságíró. Milanovich Domi, a Dívány.hu és a WMN szerzője.

Irodalmi programok

Február 10-én a Kötetlenül esemény keretein belül Kazsimér Soma olvas fel legújabb verseiből a Kis Présházban. A beszélgetést Horváth Florencia költő, kulturális újságíró moderálja.

Február 15-én a Nyitott Műhelyben találkozhattok Závada Péterrel, Bartokos Botonddal, Márkos Alberttel, Miklós Szilveszterrel a Words & Music 10. Szöveg és zene eseményén.

Február 18-án A Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) a Magyar Széppróza Napja alkalmából egy rendhagyó programsorozatot valósít meg, amelynek célja irodalmunk egyik legtermékenyebb prózaírójának, Jókai Mórnak és a kortárs magyar szerzők szövegeinek a közelebb hozása, kapcsolódásaik láttatása.

Filmes program

Február 10-e és március 24-e között zajlanak a Dokumentumfilm Hetek a K11 Művészeti és Kulturális Központban. Ezeket a filmeket hozza el az ERöMŰVHÁZ az első Doku7 eseményre: Mesék a zárkából, A létezés eufóriája, Dívák, A nagyi projekt, Könnyű leckék, Egy nő fogságban, Anyáim története – 7 kiváló magyar dokumentumfilm, amely az elmúlt években elnyerte mind a szakma, mind a közönség szeretetét. A filmvetítések mellett kerekasztal-beszélgetéseket is szerveznek, amelyeken a filmek alkotóival és szereplőivel találkozhatnak az érdeklődők. 
Az eseménysorozattal egyidőben, Talált történetek címmel zajlik fotókiállítás a Klauzál téren. A tárlat a városi élet történéseiről szól és Bielik István dokumentarista fotós és Szarka Klára fotótörténész szakmai vezetésével valósul meg. A pályázatok elbírálásában Dér Asia, az Anyáim története rendezője is részt vett.

Kiállítás

Február 7-én lesz az Én itt vagyok, te ott vagy. Én jól vagyok, te hogy vagy? kiállítás megnyitója a Turbina Kulturális Központban. Kiállító művészek: Ficsór Zsolt, István Gergely és KÓRÓ, Nunkovics Róbert, Szabó R. János. A négy művész munkáiban közös a dokumentarista megközelítés és a szabadság, amivel megragadják a leghétköznapibb történeteket. A kiállított alkotások viszont teljesen különböző formákat öltenek. A feldolgozott történetek, az installálás formái és a megnyitó maga is egy játék a köznapival, amire jól reflektál egy internet bugyraiból előkerült, mémmé vált mondat:
” Én itt vagyok, te ott vagy. Én jól vagyok, te hogy vagy? “