A mai nappal hivatalosan is elkezdődött a tavaszi félévünk. Ez az időszak számomra és néhány hallgatótársam számára idén valószínűleg keserédes alkalom,  a mai nappal ugyanis elindult az utolsó évem az egyetem berkein belül. Ahogyan gondolkodtam, hogy milyen témát is hozhatnék nektek, eszembe jutott, hogy régebben ki nem állhattam a félévkezdést. Felesleges nyűgnek találtam, aminek „köszönhetően” változik az órarendem, a vizsgaidőszak alatt megszokott rutinomat a sutba dobhatom és megújult erővel kellene a félévet köszöntenem, amely szinte elképzelhetetlennek tűnt. Ezekkel a gondolatokkal szemben mindig ott csengett a már felnőtt családtagjaim szavai a fülemben: amelyek az élvezd ezt az időszakot, hiányozni fog, ha vége lesz és használd ki amíg lehet különböző variációira épültek. Most viszont megütötte a lelkemet az érzés: ez már tényleg a vége. Ismerőseim nagy része, vagy szombaton kapta készhez a diplomáját (amelyhez ezúton is gratulálok), vagy a tavaszi félévben kerül sor a megmérettetésére. Aztán jövök én, pontosabban mi. De ne szaladjunk még ennyire előre az időben. 

Ha nem érezném ennyire véglegesnek az idei félévkezdést, talán még most is azt tenném. De csak el kell kezdeni valahogy a félévet még úgy is, hogy az ember a háta közepére sem kívánja azt. Ebben segítettek nekem régi „szerelmeim”: a filmek. A harmadik évre pedig már egy hivatalos lejátszási listát is megalkottam, amely segített pozitív gondolatokkal elindulni az új iskolai év felé. Most ebből hoztam el nektek a három általam legkedveltebb alkotást.

The Theory of Everything

Ezt szegénységi bizonyítványként is fel lehet fogni, de ez volt az első film, amiben találkoztam Eddie Redmayne-el. A híres elméleti fizikus életéről szóló film javarészt a Cambridge-i Egyetemen játszódik és arról az időszakról szól, amikor Stephen Hawking először tapasztalja magán a motoros neuronbetegség tüneteit. Azért került bele ez a film a listámba, mert csodálatos képi világával elvarázsolja az embert. Ezen felül betekintést nyerhetünk az angol egyetemi lét különböző szegmenseibe. Ezt a filmet látva mindig elkalandoztak a gondolataim, hogy vajon mégis milyen lehet egy külföldi egyetem hallgatójának lenni és egyre csábítottak a különböző ERASMUS-os programok (amelyek, ha már eddig várattak magukra nálam, akkor már nem vágok beléjük). 

Dead Poets Society

A Holt költők társasága egy örök klasszikus, amelyet valószínűleg nem kell sokatoknak bemutatnom. Az 1989-es filmet látva döntöttem el potom 12 évesen azt, hogy színész akarok lenni. Aztán nem lettem, de nem is ez a lényeg. Tudom, hogy a filmben középiskolások szerepelnek és nem feltétlenül egyetemisták, azonban a kérdések, amelyek boncolgatnak a különböző irodalmi szövegek által elgondolkodtatóak még „felnőttebb” fejjel is. A színészi játékról ódákat tudnék zengeni Robin Williams-el az élen, de ez már tényleg egy személyes vélemény. A látványvilágot, a film hangulatát pedig ebben az esetben is az egekbe tudnám magasztalni. 

Harry Potter

Végül, de nem utolsó sorban egy olyan név is felkerült a listára, amelyen nagyon sokat gondolkodtam főként az írónő problématikus médiaszereplése miatt. Azonban végül arra a döntésre jutottam, hogy ha kihagynám, ez a lista nem az én listám lenne (ennyi erővel a Google bugyraiból is halászhattam volna egyet) úgyhogy ezért előre elnézést kérek. Most itt mindenkinek beismerem: a Harry Potteren nőttem fel. Talán ezért sem tudtam kihagyni. Vitatkozhatnánk most azon, hogy az utolsó 2-3 rész rosszabb lett, mint azt vártuk (legalábbis a filmek esetében mindenféleképpen), de nekem az első és a második része szerepel a listában. Nem tudok annál megnyugtatóbb és az iskolára ráhangolóbb dolgot, mint végig követni a kis Harry Potter első napjait a Roxfortban. Azt a történetet, amikor megannyi akadályt állít elé az élet, de a barátok segítségével sikerül mindent legyőznie. Valószínűleg én vagyok ennyire elrontva, de nem bánom: ezek a filmek olyan plusz löketet adnak félévkezdéskor, amellyel egy-két hónapig biztos kitart a motivációm.

Ha egyik filmmel sem sikerült meggyőznöm téged, akkor is azt javaslom, hogy próbálj meg olyan műveket keresni, amik motiválni tudnak a félév induláskor. Hidd el nekem, nagyon sokat tudnak segíteni!