A tavasz beköszöntével sok emberben megnő a vágy a kimozdulásra. Így, a rengeteg film és könyvajánló után szerettem volna egy olyan programajánlót becsempészni a repertoárunkba, ami erre ösztönöz. Mindhárom kiállítás, amelyet közösen sorra veszünk ebben a cikkben, valamilyen szempontból különleges. A plusz egy program pedig a szívemhez kifejezetten közel álló kulturális tevékenységek egyike. Mondhatom azt, hogy sajnos ezek „egyelőre” tényleg csak programajánlók, nem sikerült még őket meglátogatnom. Viszont éppen ezért ajánlom őket oly meleg szívvel: mert én is elmennék rájuk, sőt el is fogok!

Salvador Dalí – Utazás egy lángelme képzeletében

A művészt valószínűleg nem sok embernek kell bemutatnom. Egy katalán-spanyol festőművészről (én inkább polihisztornak nevezném, mert a mozgókép, az irodalom és a szobrászat terén is alkotott) beszélünk, aki a szürrealizmus egyik leghíresebb alakjává vállt. Sokan például a 20. század egyik legbefolyásosabb művészeként tartják számon. A kiállítás maga a Király utcában található a Gozsdu udvartól nem messze, így egy-két BTK-s lyukasórában könnyen megközelíthető. A 150 művet felsorakoztató kiállításban megtalálhatóak Dalí legkülönlegesebb munkái. Egy igazi varázsvilágot teremtettek ott, ahol az eddig közölt sajtóanyagok alapján az ember akár el is tudna veszni. Az utazás legvégén a 21. század új vívmánya is megjelenik: VR-szemüvegekkel teszik felejthetetlenné a látogatóknak ezt a misztikus kirándulást. A kiállításról bővebben itt olvashatsz.

Csontváry 170

Csontváry Kosztka Tivadar születésének 170. évfordulóját ünnepli a Szépművészeti Múzeum. A magányos cédrus megalkotója összeválogatott műveit egészen augusztusig lehet Budapesten megtekinteni, ezt követően ugyanis a képek Pécsre utaznak a Csontváry Múzeumba. Miért is érdemes elmenni a kiállításra? Utoljára Csontváry műveiből 60 évvel ezelőtt nyílt kiállítás (ugyan úgy a Szépművészetiben) így érdemes elmenni akkor, ha szeretnél része lenni egy nem mindennapi eseménynek. A tárlatban 45 kép található meg és célja, hogy megismertesse az oda látogatók Csontváry aktív éveivel, karrierjének indulásától kezdve egészen az utolsó munkáiig. A kiállításon keresztül az érdeklődők közelebb kerülhetnek Csontváryhoz, megismerhetik kedvenc és gyakorta használt motívumait, látomásait. A Szépművészeti oldalát itt érhetitek el.

Gulácsy – Na’Conxypan hercege

Április elején nyílt meg Gulácsy Lajos életműkiállítása a Magyar Nemzeti Galériában. Ez a tárlat több időt igényelhet az oda látogatóktól, mint az előző kettő. A 200 művet felsorakoztató kiállítás (amiből 84 festmény található) célja, hogy új, eddig soha nem látott oldalairól mutassa meg az alkotót. A tárlat egyik húzóereje talán mégis az, hogy az alkotónak olyan munkái is megtekinthetők, amelyeket eddig még soha nem láthattuk kiállítás keretein belül. Munkái mellett kéziratai és a róla készült fotók is fontos szerepet töltenek be: teljes képet adnak egy magyar művész mindennapjairól. A Gulácsy kiállításról itt tudhatsz meg többet.

SIX (The Musical)

Nem tudom, hogy ki mennyire van otthon a TikTok komolyzenei oldalának világában, de pár hónapja trend volt a SIX című musical. A zenés darab VIII. Henrik feleségeiről és az ő életükről szól. Ugyan csak részleteket lehetett belőle megtekinteni, azonban engem rabul ejtettek a kosztümök, a dallam és maguk a karakterek is. Most már pedig boldogan leírhatom azt is, hogy egy globális program keretein belül Magyarországra látogat a musical: októbertől magyar színészekkel tekinthető majd meg a Madách színházban. A nagy érdeklődésre való tekintettel többlépcsős a jegyvétel, ami május 2-án fog indulni a helyszíni jegyeladással, ezt követi majd az online szegmens is. Éppen ezért bátorkodtam ide venni ezt a programot: nem mostanában lesz, azonban érdemes utána kutatni és ha tetszik, akkor bebiztosítani a helyedet az egyik októberi előadásra. A musical rövid bemutatását és a szereposztást itt nézheted meg.

Így végszónak csak annyit írnék, hogy remélem az általam hozott programok közül legalább egy meghozza majd a kívánt eredményt: felkelti bennetek az érdeklődést és a vágyat a kinti programok iránt. Már ekkor elértem a célom (legalábbis én így gondolom). Ha pedig ez nem csak fejben, hanem a való életben is megvalósul, és ellátogattok valamelyik eseményre, az már egy boldogító bónusz a számomra. Ki tudja? Lehet, hogy össze is futunk majd ott és később egy kávé mellett a híres-neves KK-ban megvitathajuk a kiállítások vagy éppen a musical pozitívumait és negatívumait. De hivatalosan csak négy óra után (gondolom tudjátok miért…).