Már csak egy nap és hivatalosan is belépünk december havába, ami tagadhatatlan indikátora a karácsony közeledtének. Én viszont azt látom (és remélem, hogy ezzel nem vagyok teljesen egyedül), hogy minél közelebb a karácsony annál kevesebb ember mutatja azt a feltétlen örömöt. Rég elmúltak már azok az idők, amikor a december egyet jelentett a hóeséssel, szánkózással, a millió meg egy hóember megépítésével, nekem pedig hiányoznak a hangulathoz ezek az elemek. Lehet az egyetem és a vizsgaidőszak is markáns faktor abban, hogy egy ideje nem volt az a tipikus karácsonyi hangulatom (még december 14-én sem), de tavaly valami átkattant bennem. Rájöttem, hogy hóesés, hóember és más addig a karácsonyhoz szorosan kapcsolódó elem nélkül is teremthetsz magadnak ünnepi hangulatot. Most pedig ennek a menetét szeretném megosztani veletek. 

Film és zene egyenlő ünnepi hangulat?

Valószínűleg mindenkinek megvan az a karácsonyi film, sorozat vagy lejátszási lista, ami megteremti az ünnep hangulatát. Így az első pont a kis listámban az lenne, hogy miután vége az egyetemi hajtásnak kapcsolódj ki ezek segítségével. Nincs is annál jobb érzés (legalábbis szerintem) mint amikor egy hosszú nap után elindítod a kedvenc gyerekkori “igazi karácsonyi” filmedet egy jó meleg kakaó és egy puha takaró társaságában. Ebből akár baráti esemény is lehet szervezni: minden nap egy új filmet megnézni közösen és így akár a karácsonyi filmlistád is bővítheted olyan alkotásokkal, amikről lehet, hogy nem is halottál egészen idáig. Ugyan ez igazi a lejátszási listákra is: amint megszólal a száncsengő beindul a pavlovi reflex és megjelenik az ünnepi hangulat. Érdemes lehet ezeket hallgatni akkor amikor kifejezetten elfog az a bizonyos “nincsen most nekem hangulatom ehhez az ünnephez” érzés.

Fényáradat a lelki megnyugvásért

Igen, ez a lista még tavaly készült. De rengeteg helyen lehet már kapni olyan fényfűzéreket, amik elemesek és nem a villanyszámlád rovására mennek. Ezek a kis fényfűzérek minden évszakban meg tudják teremteni azt a bizonyos hangulatot, de főleg télen van erre szükség, amikor hamar sötétedik. Én egyet szereztem be eddig (ennyire tellet a büdzséből), de sokkal otthonosabb és hangulatosabb a nappali tőle főleg akkor, amikor filmezés közben ha nem is ontja a fényt, de pislákol a szobában. Csak vigyázzatok mert ha macskával éltek és esetleg neki is elérhető távolságba helyezitek a fűzért lehet a végén egy karácsonyfa versus macska harcot generáltok még azelőtt, hogy a fa a lakásban lenne (higgyétek el, tapasztalatból beszélek).

Adventi programok, amik megteremtik az atmoszférát

Igen tudom, még mindig egyetemisták vagyunk, így nem is szeretnék olyan dolgokat ajánlani, amik felemésztik az ösztöndíjat vagy a fizetést. Azonban rengeteg helyen állítottak vagy állítanak fel karácsonyi vásárokat, ahol ingyenes programok, fényjáték és finom (igazi karácsonyi) illatok várják az odatévedőket. Mi már évek óta azt csináljuk, hogy az ünnepek közeledtével kinézünk egy-egy ilyen rendezvényre és eltöltünk ott pár órát. Sétálunk, nézelődünk és megpróbáljuk átélni azt a hangulatot, amit a helyszín áraszt. Nem kell feltétlenül a kürtőskalács, forraltbolt és sültkrumpli triumvirátusa ahhoz, hogy jól érezzétek magatokat egy ilyen helyszínen.

Adni ilyenkor a legjobb

A karácsonyi hangulat nem lehetne annyira igazi az ajándékozás izgalma nélkül. Én már eljutottam életem azon szakaszába, amikor ajándékot adni jobban szeretek, mint kapni. Ezért első körben megemlíteném, hogy a kézzel készített ajándkoknál talán nincsen jobb dolog a világon. Az elkészülésük pedig elég időigényes tud lenni így érdemes korán kezdeni. De ha nem vagy annyira oda a DIY dolgokért, akkor már az is elég szokott lenni (legalábbis az ünnepi hangulathoz), hogy ha szép dallamok mellett becsomagolod azokat és akár kis üdvözlőkártyákat írsz hozzájuk. Ha azonban ez mind nem lenne elég, akkor megsúgom, hogy főleg karácsony táján rengeteg gyűjtést szoktak szervezni a rászoruló családok, gyerekek számára, például a már méltán híres Cipősdoboz akciót. Így ezeknek érdemes utána néznetek, hogy ha szeretnétek egy kis plusz dologgal megtölteni idén az ünnepre való felkészüléseteket. Befejezesként itt van még példa további adománygyűjtő akciókra, amikben részt vehettek: Élelmiszerbank, Mosolymanók, MikulásGyár.