A vénasszonyok nyara nem csupán jó idővel kecsegtet minket. Ezúton átnyújtjuk a programcsokrot, amelyben összegyűjtöttük számotokra a a hét legérdekesebb eseményeit. Reméljük, meghozza a kedveteket a hosszú szemináriumok és előadások utáni kimozdulásra.

Ha csütörtök – akkor Filmklub

Október 20-án újfent megrendezésre kerül az ELTE BTK Filmklub (19:00-tól), ahol most egy ízig-vérig magyar filmbe nyerhetünk betekintést. Tarr Béla és Hranitzky Ágnes 2000-ben kiadott Werckmeister harmóniák című drámája tölti majd meg a Bem mozit bölcsészekkel és filmínyencekkel. A történet egy alföldi kisvárosban játszódik, ahol a főtéren mindenki egy nagy attrakcióra vár: kitömött bálnatetemre (amelyet egy cirkuszi sátorban lehet megtekinteni). Eme jeles alkalom teljesen megrengeti a kisvároska lakóinak addigi viszonyait, őrült folyamatokat indítva útjának. Figyelem: a vetítés után ne szaladjatok el rögtön! Egy igazi kuriózum vár ugyanis rátok: Kovács András Bálint filmesztéta, egyetemünk oktatója fejtegeti majd a film kapcsán felmerülő kérdéseket Víg Mihállyal, a film zeneszerzőjével. A csütörtöki program leírását a vetítés Facebook-eseményben is megtalálhatjátok.

Nádas Péter péntekje

Nádas Péter idén 80 éves! A Kossuth-díjas magyar író tiszteletére a Három Holló Kávéházban egy három napos eseménysorozat veszi kezdetét csütörtökön, amire minden színházkedvelőnek érdemes ellátogatnia. A második napon egy felolvasószínházi előadás lesz terítéken. Nádas Péter ugyanis 2004-es önéletrajzi ihletésű filozófiai regényében elsöprő erővel jelenítette meg saját szívrohamának történetét, amelyet most a színpadon idéznek meg, és tárnak a nézőközönség elé. A Saját halál című darabot Dömötör András rendezi, szereplői pedig Fullajtár Andrea, Hegedűs D. Géza és Ötvös András lesznek. A pénteki előadás Facebook eseményére itt nézhettek rá közelebbről.

Szombaton gyűjtsd a kilométereket egy szép ügyért!

Szombaton útjára indul (a szó legszorosabb értelmében) a Kórházsuli remek kezdeményezése. Október 22-től egészen november 1-ig lehet gyűjteni a kilométereket a Kórházsuli kosarába. Az egyesület ezzel az aktív kikapcsolódással szeretné felhívni a figyelmet az egészségünk megőrzésére és arra, hogy az ilyen szép időt érdemes kihasználni, egyéni vagy csoportos kirándulások szervezésére. Ne aggódjatok, a lesétált távok nem vesznek ám el: a Kórházsuli a jelentkezők által megtett kilométerek után támogatásban részesül majd. Arra is van megoldás, ha inkább csoportosan szeretsz sétálni. 22-én, a program indulásának napján a gyűjtögetést a Kórházsuli önkénteseivel és más bátor jelentkezőkkel is megteheted: egészen a Hármashatárhegyi repülőtérig fog tartani a közös séta, ahol játék és piknik várja majd a résztvevőket. Ha felkeltette érdeklődésedet a program, bővebb információkat és a jelentkezés pontos menetét itt találod.

Vasárnap – színház az egész világ!

A hetet zárjuk egy újabb előadással, de szigorúan 16 éven felülieknek! A Freeszfe Egyesület vasárnap újra színpadra viszi a jiddis Rómeó és Júliaként is emlegetett szerelmesek történetét a Dybbuk-ot a Három Hollóban. A színdarabban Lea és Chanán szerelmesek, akiket az isteni akarat és az apai fogadalom is egymásnak rendelt. A hírre, hogy Leát mégis inkább gazdag vőlegénynek szánja az apja, a fiú meghal bánatában, lelke azonban dybbukként él tovább gyászoló szerelmese, Lea testében. A három részes (60 perces) kabbalista játékot mindenkinek érdemes legalább egyszer végignéznie. Jegyeket az előadásra itt tudtok vásárolni.