Mindig is érdekelt, hogy mi a leghatékonyabb módja az adakozásnak? Szeretnéd tisztán látni a lehetőségeidet, vagy csak érdekes témákat megvitatni hozzád hasonló gondolkodású emberekkel? Az Effektív Altruizmus talán válaszokat ad a kérdéseidre.

Forrás: EA Hungary weboldala

Mit szólnál, ha azt mondanám, ma megmenthetsz száz embert, ha elásol egy halom mérgező szemetet, de kétszáz év múlva az a szemét elkezd szivárogni és többezer ember halálát okozza majd? Inkább mentenél meg száz embert most, vagy ezret később? Vagy tegyük fel, rengeteg pénzed van, amit jó célra szeretnél fordítani, és két lehetőség közül választhatsz: az egyik, hogy tíz vak embernek kifizeted a szemműtétét, a másik pedig, hogy tíz családot támogatsz, hogy neveljenek fel egy-egy (nem tervezett) gyereket, így tíz egészséges gyermek jönne a világra, akiknek jó élete lenne. Melyiket választanád?

Az effektív altruizmus egy filozófiai irányzat és társadalmi mozgalom, melynek legfőbb célja, hogy bizonyítékokra és érvekre alapozva találja meg a másokon való segítés leghatékonyabb formáját. Ezt a fentebb említett dilemmák is pedzegetik. Az EA mozgalom tágítja az egyének látókörét, arra ösztönöz, hogy vegyük figyelembe a minket körülvevő eseményeket, társadalmi változásokat és intézkedéseket, és ezek alapján úgy tudjuk élni az életünket, hogy a lehető legnagyobb pozitív hatást fejtsük ki a világra. Ez az átfogó, racionális, evidenciaalapú megközelítés az, ami megkülönbözteti az effektív altruizmust a jótékonykodás más formáitól.

A szellemi mozgalomhoz mentorprogram is tartozik, ami az Oxfordról indult, Magyarországon azonban még gyerekcipőben jár, most még így szinte a kezdetektől kapcsolódhatunk be a szervezet tevékenységébe. Részt vehetünk a 8 hetes strukturált programon, ahol csoportos beszélgetések során az effektív altruizmus különböző területeit és ágazatait ismerhetjük meg, emellett pedig előadásokon bővíthetjük tudásunkat a téma szakértőinek és kutatóinak köszönhetően, de akár még külföldi konferenciákon is részt vehetünk, hála annak, hogy az EA sok országban feltörekvőben van. Mindezek után pedig személyre szabott mentorálásra is van lehetőség, hogy a tanultakat a karrierünk során is megfelelően hasznosítani tudjuk, hosszútávú jótékony hatást kifejtve a világra.

Az Effektív Altruizmus Mentorprogram minden félévben várja a jelentkezőket, akik az empátia és racionalitás egyesítésével szeretnének pozitív társadalmi változást elérni. További információk fellelhetőek az EA Hungary oldalán, ahol egyben jelentkezni is lehet a programra.