Az ELTE bölcsészkarán már évek óta sikeresen működik a Szerdai Szalon, ami első körben a kreatív írás minoros hallgatók alkotóműhelyeként szolgált, mára azonban kibővült, így minden érdeklődőt szeretettel várnak. Az ötlet gazdája Déri Balázs tanár úr, aki Kurdi Imre és Krupp József tanár urakkal közösen vezeti a Szalont a Négyesy- és Lator-féle szemináriumok mintájára.

Forrás: A Szerdai Szalon Facebook-oldala

A Szerdai Szalon felolvasóestjeit minden hónap első szerdáján tartják, ahová az est előtti szombatig bárki küldhet szövegeket, verset, prózát, drámát, fordítást, majd a tanár urak közösen elbírálják, ki olvashat fel az eseményen. Az áprilisi felolvasóest 6-án volt, melyet ugyan csekély érdeklődés fogadott – a korábbi COVID időszaknak köszönhető el-elmaradt estek miatt –, de a résztvevők lelkesedése annál nagyobb volt.

A Szalon a B épület 217-es termében került megrendezésre, a barátságos hangulatban pedig maguk a felolvasók is fel tudtak oldódni. A menetrend egészen egyszerű volt: valaki kiment, bemutatkozott, előadta a hozott művét, majd a résztvevők építő jelleggel átbeszélték, javítási javaslatokat tettek, majd a többiek követték sorban. Ráadásul a szövegek mind felkerültek egy Google Drive-ba, így a jelenlevők nem csak hallhatták, de olvashatták is a műveket, így könnyebben tudták első hallásra értelmezni is. Nekem, aki szintén kreatív írás minoros volt, és aki szintén szeretné megosztani és átbeszélni a verseit egy hozzáértő közönséggel, felüdülés volt látni, hogy nincs mitől félnem, itt nem fog semmiféle atrocitás érni, csak és kizárólag építő, és a javamat szolgáló iránymutatást kaphatok, így én is kedvet kaptam, hogy jelentkezzek a következő Szerdai Szalonra, ami feltehetőleg május 4-én kerül majd megrendezésre.

Természetesen azoknak sem kell távol maradniuk az eseményektől, akik inkább csak mások műveit hallgatnák és megismernék feltörekvő kortársaikat, hiszen erre is van lehetőség, a Szerdai Szalon mindenkit szívesen fogad.

Forrás: Libri.hu

A résztvevők gyakran publikálnak irodalmi lapokban, az alkotóműhely 2017-ben pedig még antológiát is megjelentetett a 2012 és 2017 között gondozott művekből, így ez egy remek lehetőség a szépirodalmi vénával rendelkezők számára, hogy bontogassák szárnyaikat.

Az eseményekről a Szerdai Szalon Facebook-oldalán tudtok tájékozódni.